Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. oktober 2014. Referansenummer: 5531

Lunge

Blodig oppspytt

Jeg er fryktelig engstelig! Oppdaget tilfeldig at jeg hadde friskt blod (ikke mye) da jeg harket litt etter å ha pusset tennene en morgen. Dette var i juni mnd. Tok straks kontakt med fastlege og ble henvist til lungerøntgen. Røntgenbildene var helt bra!. I 2009 tok jeg også lungerøntgen og ble henvist videre til ct da røntgenbildene viste noe som av ct resultat var en liten forkalkning. Denne viste seg ikke på røntgen jeg tok i juli i år. Jeg har videre tatt koloskopi, gastrokopi, gynokolog samt altså lungerøntgen siste 2 mnd og ingen funn.

Nå er jeg henvist til øre-nese-hals samt en ct av lunger. Jeg er fryktelig engstelig da jeg fortsatt har friskt blod i oppspytt, ikke hele dagen og det virker ikke som det kommer fra lungene. Dette fordi jeg flere ganger pr. dag hoster kraftig for å se om dette er fra lunger.

Jeg føler meg frisk, har apetitt og ingen vekttap. Har ikke hovne lymfekjertler og ikke feber. Hoster litt om nettene når jeg blir varm - irritasjons hoste. Jeg røyker. Er det noen som kan gi meg litt informasjon om hva dette kan være? Jeg venter nå på ct innkalling og skal til øre-nese-hals om en uke. Ikke godt å gå rundt å være så engstelig og jeg tenker jo selvsagt lungekreft. Tusen takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodet kan komme fra flere lokalisasjoner. Neshulen, svelget og tannkjøttet er ikke uvanlig i tillegg til bronkiene. Jeg tror du har fått henvisning til de riktige undersøkelsene. I praksis er det ikke mulig på si noe mer før disse tingene er utredet. Blodig oppspytt er alltid skremmende og bør undersøkes, men er ikke alltid noe farlig.

Ønsker deg lykke til!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar