Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. oktober 2014. Referansenummer: 5550

Lunge

Astma med mye sekret fra bronkiene

Hei jeg har et spørsmål ang. mine lunger. De er "overaktive" og produserer slim. Astma og bronkitt. Lungelegen sier: jeg må ikke bli forkjølt... Dette er et problem, særlig høst og vintertid.. Har du et godt råd for hvordan jeg skal innrette meg med dette? Har denne situasjonen en diagnose? Hadde mye bronkitt og lungebetennelser som barn, fra ca. 2 år og frem til 5-6. Har hjerteproblemer og pacemaker i dag.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er en gruppe mennesker med astma som produserer mye slim. Det skyldes irritasjonstilstanden i bronkialslimhinnen som trigger slimkjertlenes produksjon. Da oppstår det en slags kronisk bronkitt. Noen ganger kontrolleres dette greit med vanlige astmamedisiner, men dessverre ikke alltid. Det er riktig at dette blir verre og kan vare lenge etter en forkjølelse eller akutt bronkitt. Noen ganger kan muskarinantagonister (pulver eller spray) redusere slimet, men det må forsøkes ut hos den enkelte, og er ikke alltid til hjelp. Riktig inhalasjon av medisin er avgjørende for god effekt. Jeg antar at legen din har sjekket dette. Eventuelt forsøkt astmamedisin i form av spray/aerosol inhalert gjennom inhalsjonskammer? Ellers har jeg dessverre ikke noen patentløsning som kan hjelpe deg.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar