Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. oktober 2014. Referansenummer: 5533

Hjerte/kar

Utredning av hjerteplager

Heisann, min mor er 59 år. Hun er litt overvektig. Har lenge slitt med høyt blodtrykk, lavt stoffskifte og tatt medisiner for dette. Men de siste årene har hun lidd av lav puls, ca. rundt 40. Hun har vært hos flere leger i Norge og tatt EKG hos fastlegen og 24t EKG på sykehus, men ingen finner noe spesielt.

Hun var i fjor i India og fikk en spesialist til å se på hennes hjerte. Der fant de ut at ene siden av hjertet var mer hovent enn andre gjennom en ekkotest. Hun rakk ikke å bli ferdig utredet. Etter at hun kom her har hun tatt noen EKG som leger i Norge mener er fortsatt fine.

Hun lider av stikkende smerter, energitap, tung pust, høyt hjertebank og til tider svimmelhet. I dag kom hun hjem gråtende med at hun hadde puls under 40, og følte seg veldig dårlig. Var veldig redd for å dø uten å få de nødvendige hjelpene for å overleve. Var frustrert over at fastlegen hadde tidligere sagt at det var antagelig pga en av de tablettene hun brukte hun hadde lav puls, men disse har hun ikke brukt i det siste fra anbefaling av en annen lege, og fortsatt er pulsen lavt. Dette kunne ikke fastlege forklare og ville igjen bare ta en EKG. Evt. sende inn for en 24t EKG.

Hun er nå veldig redd og fortvilt og vet ikke hvem hun kan spørre om hjelp. Symptomene hennes har blitt mer og mer forverret. Hun har også fått beskjed at hun har startet å få store slitasjer i ryggsøylen da hun var innlagt på et sykehus i Vestlandet. Kan noen hjelpe henne? Hun bor i Oslo.

Mvh. en datter som ikke vet hva hun kan gjøre for å vareta sin mor som virkelig sliter og er veldig redd nå!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg blir lei meg når jeg leser om deres frykt og fortvilelse. Det er unødvendig, og moren din bør utredes skikkelig. 

Du nenver energitap, tung pust og hjertebank som symptomer. Dette er viktige symptomer som kan være tegn på hjertesykdom. Hun må derfor undersøkes skikkelig. Jeg skjønner at det har vært mye fokus på den lave pulsen. Men det er ikke sikkert den har noe med saken å gjøre i det hele tatt. 

Jeg tror nøkkelen ligger i ultralydundersøkelse. Du forteller at en indisk lege har påpekt at den ene siden av hjertet er utvidet. Hvis dette virkelig stemmer, er det et svært viktig funn som kan forklare hennes plager. 

Derfor er det helt avgjørende at dere får gjort en nye ultralyd av hjertet hennes her i Norge (ekkokardiografi). Dersom funnet gjort i India blir bekreftet her i Norge, kan man kommet et skritt videre i behandlingen, slik at hun føler seg bedre. Be fastlegen om en henvisning til ekkokardiografi. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar