Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. september 2014. Referansenummer: 5168

Lunge

Blod i spyttet

Hei Jeg har i en periode på ca 8 mnd hatt blodig oppspytt (lyst rødt, ikke mye) etter at jeg f.eks har trent med middels intensitet, bært tungt osv osv. Har vært hos lege gjentatte ganger. Tatt gastroskopi (har en spiserørsbetennelse som er fryktelig ubehagelig, med klumpfølelse i halsen og lignende) Fikk beskjed om at dette og det blodige oppspyttet ikke har noen sammenheng. Har også tatt en hemofectest som det ikke var noe galt med. Nå har jeg blitt henvist til ct av lungene (jeg har mye allergier og vært plaget med hoste, trøtthet, vanskelig for å trekke pusten helt inn bla) Jeg er skeptisk til ct pga strålefaren... Kan dette ha en annen forklaring enn at det er noe i lungene? Og er virkelig faren ved å ta ct så stor som det sies?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodig oppspytt  kan skyldes blødninger i svelg eller i luftveier. Hvis det er blødning i spiserøret vil det vanligvis komme som blod man gulper opp. Da vil som regel også test på blod i avføring slå positivt ut. Det er god grunn til å undersøke dette nærmere. CT-undersøkelse kan gi en indikasjon, men ofte vil man primært anbefale bronkoskopi for å kikke ned i luftrøret og få inntrykk av hvor blodet kommer fra. CT-undersøkelsen gir naturlig nok en stråledose, men er sjelden noe man bør avstå fra hvis man ellers har en god grunn for å gjøre det. I denne situasjonen vil man nok heller ikke komme unna en bronkoskopi. Da må du få henvisning til en lungepoliklinikk.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar