Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. september 2014. Referansenummer: 5386

Lunge

Effekten av forverrelser ved kols

Blir lungene svekket mer og mer for hver kolsforverring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved kols kan det forekomme mer og mindre alvorlige forverrelser. Det er særlig lungeinfeksjonene som fører til forverrelser som krever innleggelse i sykehus. Det er nok særlig disse forverrelsene man er redd for. Lungefunksjonen kan da bli nedsatt over lengre tid, og lungebetennelser kan gi arrdannelser i lungevevet og varig svekkelse av lungefunksjonen. I tillegg ser man at dårligere perioder fører til nedsatt muskelkraft fordi man blir sengeliggende. Dette gir en forsterkning av pusteproblemene ved anstrengelser, og det kan ta lang tid å trene dette opp igjen. I praksis vil man prøve å forebygge disse forverrelsene, både ved å optimalisere behandlingen med medisiner, og ved å anbefale influensavaksine hver høst.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar