Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. september 2014. Referansenummer: 5174

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelse

Hei. Jeg er plaget av varierende hjerterytme. Det kan slå svært raskt og så ta opphold før det setter i gang igjen. Jeg har dette periodevis, i noen perioder kan det være ganske ofte (daglig), men så kan det gå flere uker uten at jeg merker noe. Det kan vare i noen minutter, men også et par timer. Når jeg opplever det, blir jeg svimmel, får tungt for å puste og merker ubehag i brystet. Jeg har snakka med min lege om det, og vært på EKG-undersøkelse på Diakonhjemmet sykehus, men hadde da ingen symptomer, og dermed ble det ikke gjort noe mer. Jeg har fått beskjed om å dra til legevakta når sånt skjer, men i og med at dette varer så kort, så har jeg ikke gjort det. Regner med at det vil være over innen jeg kommer inn der. Begge mine foreldre døde av slag, men de var + - 80 år. Min søster har også hatt slag, som 60-åring. Hva anbefaler dere at jeg gjør - glemmer det inntil det blir værre eller går videre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. september 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

For å vite hvordan man skal håndtere en hjerterytmeforstyrrelse må man vite hva slags rytmeforstyrrelse det dreier seg om. Derfor er det helt essensielt å få undersøkt hjerterytmen når den er unormal. Dersom episodene med rytmeforstyrrelse er kortvarige rekker man ofte ikke å komme seg til legen før det hele er over. Når du kjenner en unormal hjerterymte bør du reise til lege/legevakt for å prøve å få registrert rytmen, sånn som du har fått beskjed om tidligere. Alternativet kan være å gå med en rytmeregistrator over lengre tid, som kan fange opp og registrere en eventuell rytmeforstyrrelse om den kommer. Ved ledsagende symptomer som svimmelhet, brystsmerter eller tungpust under en rytmeforstyrrelse skal man alltid kontakte lege for nærmere undersøkelse selv om anfallet går raskt over. Det kan hende det du kjenner er helt ufarlig, hjerterytmen vår er lett påvirkelig. På den annen side er det viktig å finne ut om det kan være en rytmeforstyrrelse som bør behandles på en eller annen måte. Om du fortsatt har episoder med rytmeforstyrrelser med ledsagende symptomer anbefaler jeg deg å ta ny kontakt med legen din for å få vurdert om du bør henvises til å gå med en rytmeregistrator over lengre tid.

Lykke til! Mvh Ellen H. Julsrud

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar