Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. september 2014. Referansenummer: 5380

Lunge

Pusteproblemer ved kols

Har fått påvist begynnende kols, er veldig tung i pusten. Noen ganger kjennes det ut som jeg skal bli kvalt, men de sier at de med kols hoster og sliter, men det gjør ikke jeg! Har sluttet og røyke, når det er sagt. Lurer noen ganger på om det er normalt å være så tung i pusten når det bare er begynnende kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene ved kols varierer. Det vanligste er nok hoste, oppspytt og tung pust ved anstrengelser. Men det er ikke uvanlig at det bare er tungt å puste, ofte ved bare små anstrengelser og ved infeksjoner i luftveiene. Forskjellige lungetester kombinert med røntgenundersøkelse (HRCT) og blodgassundersøkelse kan avsløre hvor alvorlig en kols er, og om det er mest problemer i bronkiene eller i lungevevet. Dette kan trolig avklare mer om hvorfor du har så tung pust.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar