Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. april 2015. Referansenummer: 7357

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en 27 år gammel kvinne som de siste 4-6 mnd. har opplevd følgende plager; hjertebank som kommer i "anfall", disse anfallene kan vare i noen minutter til en time. Når jeg har disse anfallene har jeg noen ganger målt med oxymeter (har i hus pga. premature barn) og da har o2-metning vært ok, men pulsen har ligget mellom 100-120. Den linjen som viser puls/hjerteslagene på skjermen er også helt uregelmessig og viser ikke jevne topper. Jeg sitter med oxymeteret til jeg kjenner anfallet avtar og da faller pulsen ned til 70-80 og streken viser jevne topper igjen. I tillegg til dette er jeg ofte ganske svimmel da jeg har en tendens til lavt blodtrykk, eks. 79/41. Disse plagene har økt på de siste 2 mnd., spesielt de siste ukene. Hjertebanken kommer oftere og varer lengre. Det foreligger hjertefeil i familien. Både min farfar, onkel, tante og søskenbarn har hjerteproblemer. Farfar døde av uoppdaget hjertefeil. Onkel og søskenbarn har pacemaker (fått når de hhv. var i 40-årene og i tenårene), mens min tante nylig ble påvist utposning på aorta etter en periode med hjertebank og høy puls. Hun har i motsetning til meg høyt blodtrykk, noe hun har hatt i flere år. Jeg har ikke vært bekymret tidligere, men nå som plagene kommer oftere kjenner jeg at det begynner å bli litt skummelt. Kan dette være tilfeldig eller bør jeg ta kontakt med legen min? Ellers ingen alvorlige helseplager. Normal vekt, normalt aktiv og sunt kosthold. Sjeldent alkohol. Jeg røyket i noen år når jeg var yngre. På forhånd takk for svar.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg er imponert over god utredning du har gjort på deg selv. Det høres helt klart ut som om du har en hjerterytmefeil som må undersøkes nærmere. Det viktigste er at du får tatt et EKG under et slikt anfall. Neste gang du får det, bør du komme deg til legekontoret eller legevakten kjapt. Et annet alternativ er å gå med et såkalt langtidsEKG. Da registreres hjerterytmen din på en boks som du går rundt med (hjemme eller på jobb). Hvis du får et anfall, blir det automatisk fanget opp. Når legen ser anfallet på EKGet, kan hun eller han sende deg videre til riktig behandling. Så, ja, du bør absolutt oppsøke lege for dette!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar