Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. april 2015. Referansenummer: 7601

Lunge

Hvordan varierer FRC -funksjonell residualkapasitet i lungene?

Hvorfor faller FRC hos eldre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

FRC er det volumet som er igjen i lungen når man har pustet ut vanlig uten å anstrenge seg for å puste ut ekstra luft. Det er summen av ekspiratorisk reservevolum (ERV) som er det ekstra man klarer å puste ut, og residualvolumet (RV) som er den mengden luft man ikke greier å puste ut og som hindrer lungen fra å klappe helt sammen. FRC reduseres når man ligger ned, hos overvektige personer og ved væskeansamlinger i buken samt graviditet fordi bukinnholdet da trykker mot mellomgulvet og derved reduserer lungevolumet. FRC reduseres også ved lungefibrose hvor lungevevet skrumper. Ved økt alder vil brystkassen bli stivere og de elastiske krefter i lungene svakere. Dette påvirker FRC slik at den vanligvis vil øke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar