Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. april 2015. Referansenummer: 7530

Lekkasje på hjerteklaff

Lekkasje i venstre hjerteklaff. Jeg er kvinne, 67 år. Litt bakgrunnstoff: Hadde i en periode veldig ofte urolig hjerte. I den perioden ble det tatt EKG med belastning. Hadde også slik registrator som man har på i flere dager uten at noe unormalt ble oppdaget. Senere ble det tatt ultralydundersøkelse og den avdekket at jeg har en liten lekkasje i venstre hjerteklaff. Lekkasjen skal ikke behandles, men jeg skal kontrolleres med 3 års mellomrom. Jeg behandles ikke med noen hjerterelaterte medisiner. Blodtrykket mitt har alltid vært helt fint. Jeg fant selv ut at jeg reagerte på mat/drikke som inneholdt raske karbohydrater. Da jeg eliminerte dette fra kosten har jeg ikke hatt dette plagsomme, urolige hjertet. Det jeg lurer på, som jeg ikke kom på å spørre om da jeg var på sykehuset: Hva betyr egentlig det å ha lekkasje? Hvis dette kan forverres, hva blir det forverret av og hvordan merker jeg det? På forhånd: Takk!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Hjertet er egentlig to pumper som er koblet sammen. Høyre del av hjertet pumper blod til lungene. Dette blodet kommer tilbake til venstre side av hjertet, som pumper blodet ut i kroppen. Dette kalles for sirkulasjon av blod. Inni hjertet finnes det totalt fire klaffer. To på høyre side, og to på venstre side. Disse klaffene fungerer som ventiler og sikrer at blodet flyter i riktig retning. Som du vet så er hjertet organisk vev som kan slites med årene. Derfor er det helt normalt at klaffer kan lekke litt når du blir eldre. Med lekkasje menes da at ventilen ikke er helt tett. Litt av blodet lekker tilbake. Det er ganske vanlig å ha slike lekkasjer, og så lenge de er små eller middels store, er de ikke farlige. Hvis de blir store, kan man får hjerteproblemer og gjerne i form av tungpust. Da kan det være aktuelt med operasjon. For å forhindre at lekkasjene blir større, trenger du ikke gjøre annet enn å leve normalt og sunt. Det er viktig at blodtrykket er normalt, og dette sikrer du med mosjon og sunn mat. Medisiner kan være aktuelle for enkelte. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar