Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. april 2015. Referansenummer: 7387

Hjerte/kar

Rask hjerterytme

Jeg er en 33 år gammel mann, ellers frisk mann. Påvist essensiell hypertensjon som jeg tar 10mg Amlodipin og 16mg Atacand for. BT er nå innenfor det normale. Ellers ingen faste medisiner. De siste tre årene har jeg hatt noen «anfall» med at hjertet slår veldig fort. Anfallene kommer alltid i forbindelse med fysisk aktivitet. Hjertet slår da plutselig over i en høy rytme (som jeg oppfatter som regelmessige slag). Det kan virke som det er i forbindelse med en ekstrasystol, men er usikker. Anfallet kan vare fra 30 sekunder opp til 5 minutt. Rytmen går da tilbake til det normale. Jeg har aldri hatt noen fysiske plager som for eksempel svimmelhet, smerter e.a. i samband med anfallene. Det eneste er ubehaget med at hjertet raser av gårde. Kunne fint fortsatt den fysiske aktiviteten, men det faller jo mest naturlig å stoppe opp til det går over. Anfallene skjer sjelden, som regel 2-3 måneder mellom hver gang. Har derfor ikke vært mulig å påvise dem på EKG så langt. Jeg har tatt belastnings-EKG, 48-timers EKG, ultralyd av hjerte og øsofaguspacing. På EKG får man påvist en del godartede ekstrasystoler i løpet av døgnet. Øsofaguspacing kunne ikke utlyse noe anfall. Kardiologen mente da at det eneste alternativet var å gjøre en elektrofysiologisk u.s., men han ønsket ikke å henvise videre siden han så det som lite sannsynlig at det var noe alvorlig som lå bak anfallene. I tillegg tok man i betrakning risikoen en invasiv undersøkelse medfører. Mitt spørsmål er om du ut fra min beskrivelse har noen formening om dette er en hjerterytmeforstyrrelse og i så fall hvilken og om det kan være alvorlig? Har forståelse for at det selvsagt er vanskelig å si noe sikkert, men det hadde vært fint med en vurdering.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Takk for god og fyldig beskrivelse. Jeg hopper rett til essensen: Det høres ut som du kan ha en hjerterytmeforstyrrelse som kommer i anfall. Den vanligste og mest ufarlige formen er PSVT (paroxysmal supraventrikulær tachykardi). Denne kan igjen inndeles i undergrupper (AVNRT, AVRT, WPW pluss andre). Det kan også være atrieflutter eller atrietachykardi. 

Hva det egentlig er, og hva evt behandlingen skal være er KUN mulig å si hvis man får dokumentert anfallet på et EKG. Inntil da blir det bare spekulasjoner. Det er svært betryggende at du har vært gjennom omfattende testing uten at det er påvist noe strukturelt eller funksjonelt galt med hjertet. Det er gode nyheter. 

Jeg er enig i at du ikke bør få utført en elektrofysiologisk undersøkelse. Grunnen: sjeldne anfall, ikke dokumentert anfall få EKG, risiko ved invasiv undersøkelse opp mot evt nytte. 

Du bør fortsette å leve normalt, og prøve å få fanget opp anfallet på et EKG. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar