Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. april 2015. Referansenummer: 7455

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei.
Jeg er ei dame på 45 år. Trener mye, men må trene inne i pollensesongen. Jeg lurer på noen ting:

1) kan spredning av kugjødsel forverre astma?

2) Jeg prøvde allergivaksinasjon med Grazax tabletter for noen år siden. Men måtte stoppe etter 4 tabl. på grunn av alvorlig anafylaktisk reaksjon, med påfølgende sykhusinnleggelse. De siste årene har jeg måtte bruke kenacort-t, inntil 3 sprøyter pr. sommer. Reagerer på både bjørk og gress, med allergisk astma. Er kortisonsprøyter den beste og eneste behandling jeg kan få? Bruker fast symbicort og polaramin. Eller finnes det annen hjelp? Astmaen og allergien begrenser meg mye på våren og sommeren og det synes jeg er vanskelig. Hvor kan jeg henvises i Norge for å få en skikkelig allergiutredning? Det har ikke lyktes meg hittil. Bor i nord Norge.

3) Skal til Oslo om to uker. Kan jeg ta prednisolon tabletter de 4 dagene jeg skal være der, slik at jeg ikke må ta kenacortsprøyte for tidlig i forhold til pollensesongen her nord?

På forhånd takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. april 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Det er en kjent sak at irritanter som sterke lukter kan virke inn på astma så det kan være mulig at du reagerer på kugjødsel.
Når det gjelder allergiutredning så bør du be fastlegen din om henvisning til en lungespesialist. Sjekk hvor du finner dette i din landsdel eller ta kontakt med fritt sykehusvalg, enten på 
http://www.frittsykehusvalg.no eller ring 800 41 004. Lungespesialisten kan vurdere din allergi og astma. Sjekk med spesialisten om du kan være kandidat for allergivaksinasjon med sprøyter selv om du har reagert på tablettvaksinasjon. Disse fås for både bjørk og gress.  Det finnes også en medisin ved navn Xolair som er en såkalt anti IgE- behandling og som benyttes som tilleggsbehandling ved alvorlig og vedvarende allergisk astma der det ikke oppnås god sykdomskontroll med de tradisjonelle astmamedisinene. Denne kan kun skrives ut av spesialist.

Generelt anbefales ikke behandling med tabletter eller sprøyter med kortison, men hvis man ikke kommer i mål med den tradisjonelle allergibehandlingen eller ikke tåler allergivaksinasjon, kan det brukes. Det er bedre å ta tabletter for de få dagene enn kortisonsprøyte som har en virketid på 2-4 uker eller lengre.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar