Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. april 2015. Referansenummer: 7541

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening ved emfysem

Hei .. Når en har fått påvist lungeemfysem - hjelper det med trening ? - er det lurt å presse seg ?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 29. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Du spør om trening hjelper ved lungeemfysem. Svaret er både ja og nei. Trening kan ikke gjøre noe med selve lungefunksjonen din. Men i hvilken grad du trener og er i aktivitet vil være avgjørende for din generelle funksjon, og hvordan du har det i hverdagen - ofte omtalt som livskvalitet.

Din subjektive opplevelse av lungesykdommen vil også bero på om du er i god form eller ikke. Et av de vanligste symptomene ved emfysem er tungpustenhet/ åndenød. Hvis du er i dårlig fysisk form, merker du det først og fremst ved å bli andpusten ved fysisk anstrengelse. Og jo dårligere form du er i, jo fortere blir du andpusten under aktivitet. Når vi trener og er aktive "øver" vi opp kroppen til å nyttegjøre seg det oksygenet vi faktisk får i oss bedre og mer effektivt, og vi kan gjøre mer før vi blir andpustne. Dette gjelder både ved lungesykdom og hos friske.

Lungesyke er også mer utsatt for infeksjoner i lungene, slik som bronkitt og lungebetennelse. Mange studier viser at lungesyke som er fysisk aktive har færre forverrelser av sykdommen, og færre sykehusinnleggelser.

Det er ingenting i veien for å presse seg litt og bli sliten når du trener, tvert om. Men det en skal være obs på i forbindelse emfysem er at noen har vansker med å få ut all luften fra lungene mellom hvert inn- og utpust- og at dette kan være en utfordring under trening siden pustefrekvensen da går opp. Mange lungesyke foretrekker derfor å trene etter intervallprinsippet. I intervallene trener en med relativt høy intensitet, og så bruker en pausene til å "puste seg ned". Intervalltreningnen kan enten være styrketrening eller utholdenhetstrening - eller begge deler.

Hvis du har trent lite fra før, kan det være nyttig å få litt veiledning - iallefall i starten. Ved kronisk lungesykdom slik som emfysem kan du få fri behadling hos fysioterapeut som har avtale med kommunen, dersom du skaffer deg henvisning hos fastlegen din.

Lykke til med treninga! Vennlig hilsen Margrethe

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar