Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. april 2015. Referansenummer: 7579

Hjerte/kar

Tette årer etter hjerteoperasjon, kan ikke stentes

Er hjerteoperert i år 2000, skiftet 5 årer. Sjekket i år, er tett i en del årer. Det kan ikke settes stent. 2 årer er åpne ifølge lege. Jeg er 83 år gammel og er urolig, hvor lenge kan disse årene holde?.

Lever normalt, er noe tungpustet, tar hjertemedisiner + nitroglyserin.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet, jeg forstår din uro. I de fleste tilfeller holder slike årer seg åpne i årevis. Optimal bruk av hjertemedisiner og ikke minst en aktiv og sunn livsstil vil bidra til å forsinke åreforkalkningsprosessen. Noen hjertemedisiner bidrar effektivt til å beskytte innsiden av blodårene mot nye forkalkninger og blodpropper (statiner og blodplatehemmere), andre reduserer hjertets surstoffbehov slik at en trang åre får mindre å si for hjertets funksjon (betablokkere), atter andre utvider eksisterende blodårer og tilfører på den måten hjertet mer blod (som nitroglycerin).  I ditt tilfelle er det viktig å gå til regelmessige legekontroller, gjerne hos hjertespesialist, for å "skreddersy" medisinene og passe på blodtrykk, blodsukker og kolesterol. Hvis du fortsetter å leve normalt/sunt og sørger for god medisinsk oppfølging så har du de beste muligheter til å leve godt i mange år med dine to åpne årer i hjertet. 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar