Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. april 2015. Referansenummer: 7539

Hjerte/kar, Lunge

Cordarone og lungefibrose

Hei Jeg har nylig begynt å bruke Cordarone. Det jeg er mest redd for er at jeg skal utvikle irreversibel fibrose i lungene. Jeg er lite komfortabel med å bruke denne medisinen. Er det mange som får denne bivirkningen ? Jeg går på 200 milligram pr. dag.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Cordarone er et medikament som brukes på strenge indikasjoner. Det er meget effektivt ved enkelte hjerterytmeforstyrrelser, men kan også gi flere bivirkninger, blant annet lungefibrose, slik du nevner. Faren for å utvikle lungefibrose varierer fra 1 per 100 til 1 per 10 pasienter ved tablettbehandling. Det er på forhånd ikke mulig å forutsi hvem som får bivirkninger av denne typen. Behandlingen må styres av spesialist som har kompetanse og erfaring med slik behandling. Det vil i praksis innebære at man sjekker for blant annet den type bivirkning du nevner. Det er også viktig at pasienten som behandles gir beskjed hvis han/hun merker noe unormalt med pusten eller økt hoste. Unormal kort pust ved anstrengelser er viktig å melde fra om i tidlig fase. Det er likevel viktig å merke seg at det er et fåtall pasienter som får slik bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar