Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. april 2015. Referansenummer: 7811

Er kols en samlebetegnelse?

Mine gode venn har store problemer med O2-opptaket. Ser ut som kols. Etter påske har han bare holdt senga. Aldri røkt eller anvendt nikotin. Sliter med å komme på WC. Han har jobbet mye i smie (metallsløyd i skolen), delvis med dårlig avtrekk. Kan det være noe av årsaken? Klart forverring etter påske. Er kols en samlebetegnelse over problemer med at O2 ikke kommer fra lungene og over i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. juni 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på kroniske obstruktive lungesykdommer. Det er noen med kols som har problemer med at Oksygenet  ikke kommer  godt nok over fra lungene til blodet, men det er ikke alle med kols som opplever dette. For noen kan trangheten/obstruksjonen sitte høyere opp i luftveiene og ikke påvirke oksygenopptaket på samme måte som hvis trangheten /obstruksjonen sitter lenger ned i lungene.

Du er hjertelig velkommen til en mer utdypende samtale rundt situasjonen til din gode venn på kolslinjens telefon 800 89 333.

Mvh Hilde 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar