Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. august 2015. Referansenummer: 8194

Hjerte/kar

Anfall med uvanlig høy puls ved trening

Hei, jeg er en kvinne på 58 år. Høyde 165, Vekt 86 kg. Nå etter ferien har jeg begynt å trene intervalltrening for å komme i form og ta av noen kilo. Da kondisen ikke er så veldig god, har jeg begynt forsiktig. Forrige uke trente jeg 3 dager dette: 30 burpees (10 + 8 +6 +4 +2), 3 planke + 30 armøvelser. Burpees´ene er ikke helt ”ekte”, men tunge nok for meg. (tar ikke armhevningen) Jeg hadde på meg pulsklokke på et par treninger og kom opp i ca. 115/117 i puls. I dag startet jeg med 10 burpees som vanlig. Ble godt anpusten og ventet 1-2 minutter før jeg tok de neste 8. Disse fikk jeg godt til rent teknisk og klarte alle 8 i fin flyt. Etterpå følte jeg at pulsen var høy og ikke gikk ned som den pleier. Jeg fant frem pulsklokken og tok den på for å sjekke. Klokken viste 204 med det samme og steg til 228. Jeg følte ikke noe ubehag som svimmelhet eller annet, men la meg ned på sofaen for å se om pulsen ville gå ned. Det gjorde den. Gikk ned til ca. 85 i løpet av 2-3 minutter. Jeg synes det er skremmende å måle en så høy puls. Da jeg lastet ned fra klokken til PC-en viste den riktignok maxpuls på 191, men det er jo også høyt. Litt bakgrunnsinfo. Jeg har hatt liknende ”anfall” som dette tidligere, men har da ikke fått målt pulsen. Det er lenge mellom hver gang, og det er ikke mulig å finne en ”rød trød”. Jeg kan gjøre noe fysisk en gang uten at jeg får høy puls, mens en annen gang jeg gjør det samme kan jeg få anfall. Jeg har vært til utredning hos hjertespesialist(er). 3 ganger i løpet av de siste 12 årene. Siste gang var i 2010 / 2011. Har tatt ultralyd og belastnings-EKG, men alt ser normalt ut og legene har ikke kunnet gi meg en forklaring på anfallende med høy puls. Jeg har lenge hatt lyst å trene skikkelig uten å være redd for hjertet, men blir litt pysete. Fastlegen min mener at jeg har en slags ”allergi”-astma. Jeg har derfor begynt å bruke Flutide (250 mikrog/dose) morgen og kveld. I tillegg bruker jeg Ventoline 0.1 mg /dose) før jeg trener. Så siste 1.5 året har jeg begynt å gå i motbakker og har ikke opplevd ”anfall”, selv om pulsen har blitt ganske (men normalt) høy. Jeg har lett forhøyet blodtrykk og bruker Amlodipin 5 mg og Selo-Zok 50 mg.. Medisinen er også ment å skulle kontrollere pulsen. Tar også Aerius Tab 5 mg for allergi. Jeg ble veldig skuffet da jeg trente nå i dag. Trodde at problemet var løst ved å ta astma medisinen i tillegg til blodtrykksmedisinen. Hva kan dette være? Hva bør jeg gjøre videre? Har å lyst å komme i god form på en trygg måte☺ På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du har kommet igang med trening. Vi skal være klar over at pulsklokker ikke alltid klarer å måle korrekt, men anfallene du beskriver kan være kortvarig forkammerflimmer (som er vår vanligste rytmeforstyrrelse og kan behandles), eller en av flere andre, noe sjeldnere typer rytmeforstyrrelse. Dersom du ellers har et godt hjerte kan man tåle slike kortvarige anfall uten dramatikk. For at legen skal kunne gi best mulig råd i forhold til evt. behandlig hadde det vært nyttig å fange opp rytmeforstyrrelsen med en opptaker. De fleste hjerteleger har nå utstyr for slik langtidsregistrering av hjerterytmen, som du kan gå med over lengre tid, også på trening. Mens du venter på en slik "langtidsregistrering" vil jeg anbefale at du tilpasser treningen litt og gjerne gjøre bakketreningen som før og styrketrening med litt redusert intensitet. Astmamedisin vil nok ikke hjelpe på pulsen, men selo zok vil redusere pulshastigheten under anfall noe, og kan hende gi sjeldnere anfall. Når vi har funnet ut hvilken rytmeforstyrrelse dette evt. er finnes det god behandling (medisiner eller inngrep). Slike rytmeforstyrrelser er ikke uvanlig hos spreke mennesker. Jeg synes ikke du skal bekymre deg for mye, gjøre litt justeringer i opplegget men for all del ikke slutte å trene! Det er viktig at blodtrykket ditt er under kontroll.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar