Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. august 2015. Referansenummer: 8221

Hjerte/kar

Atrieflimmer, trening og lav puls.

Ettter mange år med trening og hvilepuls ned til 32 - oppstod det atrieflimmer. Elektrokonvertering ble foretatt, men flimmeret kom igjen etter 3,5 mnd. Så ble jeg satt på 2 x 100 mg Tambocor - og har vært flimmerfri i ett år. Kan man øke hvileplusen ved å trappe ned treningsmengden - og unngå fremtidig flimmer? Og evt. slutte med tablettene? 67 år, 70 kg, 1,88 m. Normalt blodtrykk. Ingen andre sykdommer. Flimmeret betod av uregelmessig lav puls; ikke ukontrollert høy puls. Det var peristerende flimmer.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Hvis du slutter å trene vil nok hvilepulsen etterhvert gå litt opp, men vi har dessverre ingen garanti for at du ikke får flimmer igjen likevel. Dessverre er forkammerflimmer oftest en såkalt progressiv tilstand som har en tendens til å utvikle seg med hyppigere og mer langvarige anfall over år. Livsstil vil nok ha en viss betydning og særlig høyt blodtrykk og sannsynligvis også meget store treningsmengder antas å spille en rolle for hvor raskt tilstanden utvikler seg. Her forskes det mye for tiden.

Dersom du ønsker å kutte ut tambocor og holde deg flimmerfri er nok ablasjonsbehanlding/inngrep den mest effektive muligheten. Nedtrapping av tambocor kan selvsagt også forsøkes og det er en mulighet for at du kan klare deg anfallsfri en periode og kanskje særlig hvis du reduserer treningen fra meget høye nivåer. Som en hovedregel vil de fleste uansett hevde at trening i moderate doser er så positivt for kroppens helhet at du bør fortsette med det.

Lykke til!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar