Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. august 2015. Referansenummer: 8211

Lunge

Blir lungefunksjonen bedre etter røykeslutt?

Ett år etter røykeslutt. Kan jeg forvente en bedring i lungekapasiteten? Har røkt i 45 år og er 62 år gammel. Siste måling viste ca 75% kapasitet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

For det første er det godt gjort å slutte etter 45 års røyking. Samtidig er du heldig som fortsatt har 75% lungekapasitet etter dette. Røykeslutt vil i løpet av de første uker og måneder føre til at flimmerhårene i bronkiene begynner å fungere bedre igjen slik at slimhinnen får mulighet for å kvitte seg med partikler og bakterier som inhaleres. Slimdannelsen og hosten vil som regel også bli merkbart bedre i løpet av ganske kort tid. Flere opplever også en viss bedring i pusten i denne perioden. Jeg tror ikke at du kan regne med at lungekapasiteten øker ytterligere mer enn et år etterpå. Langvarig eksponering for tobakksrøyk vil som regel sette noen varige spor etter seg, og disse kan ikke viskes ut. Likevel er en såpass god lungefunksjon som 75% av forventet et utmerket grunnlag for å øke kapasiteten ved fysisk trening. Der er det som regel mye å hente, og eventuelle pusteproblemer kan ofte reduseres betydelig på denne måten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar