Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. august 2015. Referansenummer: 8309

Brystsmerter, jernmangel, rask puls

Hjerte/kar Hei Jeg lurte på om jernmangel og oksygenopptak til hjerte har sammenheng. Jeg prøver å finne ut av smerter i venstre skulder/bryst og hals. De dempet seg noe da jeg ble satt på 100 mg metoprolol sandoz som egentlig skulle være til hjelp for min konstante hurtige puls på over 100slag i minuttet .Jeg har diagnosen Paroxysmal tachykardia.jeg har vært til utredning hos hjertespesialist+ hjertefysio .Der kunne de ikke sette smertene i noe relasjon til hjertet .De fant kun hurtig puls. Det var da jeg kom til å tenke om jern og oksygenopptaket kan spille inn her .Jeg har alltid følt meg kortpustet, kraftløs og kvalm før jeg begynte på medisin.Jeg øket min jerndose fra 100 til 200 mg Niferex. Jeg kjente ikke noe nevneverdig forskjell på smertene bortsett fra at tyngdefølelsen ble mindre og kraften i føttene ble bedre . Tror du at smertene kan gå helt bort hvis jeg øker min metoprolol dose også . Alder:slutten av 20 årene. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har delt spørsmålene dine i følgende punkter:

1. Smerter i venstre skulder, bryst og hals.

Det finnes ulike former for hjertesykdom, men med "hjertesykdom" mener nok de fleste trange eller tette kransårer på hjertet, også kalt kransåresykdom. Kransåresykdom har gjerne symptomer som smerter i brystet, med stråling til rygg, skuldre, armer og hals, som kommer ved fysisk anstrengelse. Da kalles det gjerne angina. Sånn sett skjønner jeg at du tolker plagene dine som mulig hjertesykdom. Men når det er sagt, er det veldig viktig å legge til at det er svært sjeldent at kvinner i 20-årene har kransåresykdom. Derfor er det statistisk sett lite sannsynlig at plagene dine skyldes noe galt med hjertet. 

2. Metoprolol

Denne medisinen brukes mot flere ulike plager og symptomer. Den har både effekt på rask puls, og blodtrykk. Den brukes også ved hjertesvikt, og ved ulike hjerterytmeforstyrrelser. Den kan også brukes mot angina. Hvorfor medisinen har hjulpet på smertene dine, er vanskelig å si. Det kan hende at den egentlig har bremset litt på den raske pulsen din, og gjort hjertet ditt roligere. Kanskje du opplever dette som mindre smerter? Når det gjelder hvor vidt du skal øke dosen eller ikke, må du ta det opp med legen din. 

3. Jern og oksygenopptak

For å svare på dette må vi se litt nærmere på hvorfor pasienter med syke kransårer får smerter. Hjertets funksjon er å pumpe blod til resten av kroppens organer. Blodet inneholder røde blodceller, som igjen inneholder et stoff som heter hemoglobin. Hemoglobin er det som frakter oksygenet du puster inn. Dette oksygenet sørger for at organene kan fungere ordentlig. Men hjertet er også selv et organ, som trenger blodforsyning og oksygen. Denne forsyningen leveres av kransårene som ligger på hjertet. Hvis disse årene blir for trange, eller helt tette, vil deler av hjertemuskelen motta for lite blod (og oksygen). På folkemunne kan vi si at hjertemuskelcellene blir kvelt fordi de ikke får nok oksygen. Da oppstår det smerter. Disse smertene oppstår når trangheten i årene overstiger en viss terskel. La oss for eksemplets skyld si at åren må være minst 50% forsnevret for at det skal oppstå smerter. 

Men noen pasienter kan få anginasmerter, selv om årene ikke er trange nok. Og det er her dette med jern kommer inn. Hvis en pasient har jernmangel (feks grunnet store menstruasjonsblødninger) vil hun også få for lite hemoglobin i blodet. Og hvis det blir for lite hemoglobin i blodet, blir det også transportert for lite oksygen i årene (se over). Dermed kan jernmangel gi angina hos noen pasienter. Men det er ofte ikke nok med kun jernmangel, og en viss sykdom i kransårene må også til, før det blir smerter. I en slik situasjon kan behandling med jerntilskudd være nødvendig.  

Hos pasienter med kransåresykdom, kan også rask puls gi angina. Når hjertet banker veldig fort, krever det mer "drivstoff" i form av mer blod (og oksygen). Samtidig gjør den høye farten at hjertet får "dårligere tid" til å forsyne seg selv med blod mellom hvert slag. Igjen blir det slik at hjertemuskelcellene ikke får den nødvendige forsyningen av "næring", og lider. Det oppstår smerter. I en slik situasjon kan bremsende medisiner (som metoprolol) være god behandling. 

Når du leser alt dette, tenker du kanskje at "alt dette stemmer jo for meg"! Og det kan jeg forstå at du tenker. Samtidig er det igjen viktig å minne om at det er svært uvanlig at unge kvinner har kransåresykdom. Men er du fortsatt usikker, og mistenker at plagene din kan skyldes hjerteproblemer, må du igjen oppsøke legen din, eller hjertespesialist for vurdering. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar