Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. august 2015. Referansenummer: 8336

Hjerte/kar

Hjertesvikt og levealder

Hei lhl, for fire år siden fikk min far hjerteinfarkt og lider nå av hjertesvikt. Han tar selvfølgelig medisiner for dette. Først nå får jeg høre at de som har alvorlig hjertesvikt dør 5-10 år etter de fikk det. Føler meg helt hjelpeløs og knust. Betyr virkelig dette at jeg bare har faren min maksimum 6 år til? Finner ingenting om dette på nettet. Men moren min kommenterte det plutselig i dag.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Skjønner at dette er fortvilende å tenke på, men fatt mot! Det finnes mange varianter av hjertesvikt og med riktige medisiner, fornuftig trening og livsstil vil man kunne leve godt lenger. Det er riktig at hjertesviktpasienter i gjennomsnitt lever kortere enn mennesker uten hjertesvikt, men for den enkelte pasient er det ingen som kan forutse akkurat hvor mange år man skal leve. Ingen av oss har jo noen garantier, så vi får prøve å leve fornuftig men godt, og sette pris på de dagene vi har sammen.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar