Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. august 2015. Referansenummer: 8320

Lunge

Hva er en diagnose?

Hei Olav, Jeg interesserer meg stort for det medisinske språket, og lefler med det for tiden. Akkurat nå er jeg opptatt av betydningsforholdet mellom 'diagnose' og 'sykdom'. I Store Medisinske Leksikon skriver Bruusgaard at en diagnose er "navn på sykdommer (tilstander) med felles kjennetegn", og videre at "Noen diagnoser viser til tilstander med samme årsak, f.eks. er tuberkulose navnet på alle sykdommer forårsaket av tuberkelbakterien".

Spørsmålet mitt er todelt, og lyder:

1) Er det generelt slik at enhver diagnose viser til flere og ulike sykdommer, og

2) er det (da) slik at tuberkulose-diagnosen viser til flere tuberkulosesykdommer (flere "tuberkuloser")? Jeg spør fordi at de mer avgrensede formene for tuberkulose jeg har sett omtalt (på LHL sine sider, i tillegg til SML sine), som f.eks. 'lungetuberkulose' og 'halstuberkulose', nettopp IKKE omtales som ulike former for tuberkulose, men som tuberkulose i ulike organ. I hvilken mening er det da snakk om ulike sykdommer? Beklager om dette var rotete eller vagt, men jeg er oppriktig nysgjerrig og håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for et interessant spørsmål! Jeg skal prøve å gi en avklaring:

  1. Ved å stille en diagnose betyr det at man setter navnet på en bestemt sykdom. Hvis det snakkes om samlediagnoser kan det imidlertid være et samlenavn for tilstander som likner på hverandre, men som kan spesifiseres nærmere hver for seg hvis man går i dybden. For eksempel gjelder det siste for revmatiske sykdommer som blant annet kan bety klassisk leddgikt, men også annen type immunologisk sykdom som angriper muskler og sener. Et annet eksempel er obstruktiv lungesykdom som kan være både astma og kols. Men til vanlig ønsker man å stille en så presis diagnose at det går tydelig frem at man snakker om en distinkt tilstand.
  2. Tuberkulose er den infeksjonen som er forårsaket av tuberkelbakterier, men som kjent fins det blant annet lungetuberkulose, knokkeltuberkulose og tarmtuberkulose. Som du selv påpeker handler det her om samme sykdom, men med forskjellig lokalisasjon. I virkeligheten vil de fleste tilfeller av tuberkulose starte som følge av inhalasjon av tuberkelbakterier til lungene. I enkelte tilfeller kan så infeksjonen spre seg med blodet til andre organer i etterkant. I praksis vil for eksempel diagnosen ved tuberkulose i lungene i dag benevnes "Lungetuberkulose", og med tillegg av en bokstav/tallkode som er entydig for denne tilstanden.

Håper dette ble forståelig!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar