Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. august 2015. Referansenummer: 8374

Hjerte/kar

Implanterbar rytmeovervåker

Hei! Er det mulig å operere inn en implanterbar rytmeovervåker et annet sted enn på ene brystet nesten midt i utringningen? Går det heller an å operere den inn et annet sted, fks på undersiden av brystet eller nedenfor den ene skulderen (nesten samme sted som man setter inn pacaker)? Jeg har sett at sistnevnte gjøres i utlandet, men kan dette gjøres i Norge? Jeg må mest sansynlig operere inn en slik, men vil helst unngå arr som vises i utringede klær. Mvh kvinne i 20-årene

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Forstår meget godt at du ikke ønske synlige arr i dette området. Opptakeren må plaseres så nært hjertet at gode signaler blir fanget opp, men normalt bør det være mulig med en plassering lenger mot venstre/på siden av brystkassen eller under brystet mot venstre. Lykke til.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar