Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. august 2015. Referansenummer: 8251

Hjerte/kar

Konsekvenser ved innleggelse av pacemaker.

Hva er konsekvensene ved innoperasjon av pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hvis sykehuset anbefaler innleggelse av pacemaker, så er det viktig å innstille seg på at dette er nødvendig og gjøre det beste ut av situasjonen.

Selve inngrepet er lite og gjøres uten narkose. Det lages en liten "lomme" ved brystmuskulaturen hvor den lille pacemakeren skal ligge og så lukkes huden med noen sting. Ledningene fra pacemakeren føres via en blodåre ned til hjertekamrene og fester seg godt. I de aller fleste tilfellene gror huden fint uten noen form for komplikasjoner, men som ved alle inngrep kan infeksjoner og blødninger skje en sjelden gang. Du vil få informasjon om hva du bør følge med på fra sykehuset. Etter inngrepet blir pacemakeren testet ved hjelp av en datamaskin, og du vil bli innkalt til årlige kontroller. Batteriet i pacemakeren varer i mange år før det må skiftes.De fleste opplever pacemakeren som en trygghet og har intet ubehag. De gamle modellene var større og kunne i noen grad gi lokalt press på hud/vev i området på brystkassen.  Dette kommer til å gå fint. Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar