Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. august 2015. Referansenummer: 8276

Lunge

Lungefibrose og yrke

Kan årsaken til lungefibrose være jobbrelatert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan ha mange forskjellige årsaker. Mange tilfeller er uten kjent årsak, såkalt  idiopatiske. Andre ganger står fibrosen (bindevevsdannelsen) i sammenheng med sykdommer som revmatisk sykdom eller annen tilstand som kan gi kronisk betennelse i lungevevet og etterhvert fibroseutvikling.

Det å puste inn mye støv kan over tid føre til fibrose i lungene. Ikke alle støvpartikler renses ut av lungene, men blir i stedet liggende igjen i lungevevet. Der kan partiklene fortsette å virke mange år etter man ble utsatt for støvet. De vanligste av disse jobbrelaterte støvsykdommene er silikose, som skyldes innånding av steinstøv med innhold av kvarts, og asbestose som opptrer mange år etter inhalasjon av asbeststøv. Mange bønder kan bli utsatt for innånding av store mengder sopp fra høystøv. Dette kan utløse en allergisk reaksjon i lungen som kalles Farmers Lung. Over tid kan denne sykdommen føre til lungefibrose. Det finnes også andre årsaker til allergisk reaksjon i lungevevet som kan gi fibroseutvikling.

I praksis er det nok i dag relativt lav forekomst av jobbrelatert lungefibrose fordi man fokuserer mer på å unngå et skadelig arbeidsmiljø. Likvel kan man ikke alltid utelukke det, men det kan være vanskelig detektivarbeid å finne sammenhenger fordi utviklingen ofte går over lang tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar