Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. august 2015. Referansenummer: 8355

Hjerte/kar

Ung mann med flimmer etter tøff trening

Atrieflimmer og atrieflutter - tilbakefall og trening Jeg er en mann på 22 år, og i denne alder har jeg allerede opplevd atrieflimmer + atrieflutter (sammen) én gang. Anfallet skjedde etter ganske hard trening, i form av ro-øvelser over flere timer - med et lavt vanninntak og annet. Forøvrig har jeg hatt uregelmessig puls før dette, men dette ble ikke fikset/sjekket/etc. Anfallet skjedde plutselig foran PC'en senere på kvelden uten noe forvarsel. Ved sykehuset: Funn ved innkomst: God AT. BT 132/57, puls 132 urgm, t 35,5, RF 11-13. spO2 99% med 1 liter O2. Foruten uregm aksjon over hjerte er det normal kliniske funn. Supplerende undersøkelser: EKG: Aterieflimmer. Hjertefrekvens 116/min. Lab: Senkning 1, CRP

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du er yngre enn de fleste som får slike anfall, men anfallet kommer i en ganske typisk situasjon, relatert til hard trening og kanskje uttørking/dehydrering (selv om du også fikk dette i hvile seinere samme dag). Du har en øket risiko for å få anfall igjen på et eller annet tidspunkt, men den gode nyheten er at det kan gå år. Vi vil i utgangspunktet være forsiktig med å anbefale operasjon eller medisiner basert på din sykehistorie (med så få sikre anfall og relasjon til uvanlig tøff belastning før anfallet), men dersom du skulle være uheldig å få flere anfall i løpet av kortere tid så skal du vite at det finnes god behandling. Dersom du skulle kjenne uregelmessig puls igjen bør du gå til lege og ta et EKG. Det er antagelig fornuftig å unngå de mest ekstreme fysiske påkjenningene i din situasjon, men vi vet fortsatt ikke nok til å gi helt spesifikke råd om trening og flimmer (forskning pågår). Jeg vil råde deg til å forsøke å ikke tenke for mye på dette, men prøve å leve så normalt som mulig. Dersom et nytt anfall skulle komme så er det ikke er farlig når du har et ellers ungt og sprekt hjerte.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar