Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. august 2015. Referansenummer: 8190

Lunge

Nedsatt pustekapasitet etter lungeemboli?

Hei Jeg fikk akutt lungeemboli i forbindelse m graviditet for tre år siden. Jeg føler jeg har dårligere pust og tidvis smerter på høyre side av brystet. Jeg lurer på om man kan få dårligere pust/astma i etterkant av en lungeemboli. Jeg vil også nevne at jeg tidligere røykte men sluttet helt for et år siden

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungeemboli vil i de fleste tilfeller bli løst opp og forsvinne. Svangerskap kan disponere for lungeemboli. Oftest oppstår ikke varig nedsatt lungefunksjon i etterkant. Utvikling av astma i etterkant er uvanlig, og har trolig ikke noen direkte sammenheng med lungeembolien. Tidvise smerter i den ene siden av brystet trenger ikke ha noe med dette å gjøre. Men noen opplever liknende ubehag i lengre tid etter lungeemboli. Lungefunksjonen måles best ved spirometri og kan si deg om den er nedsatt eller ikke. Hvis du opplever nedsatt pust eller har mistanke om astma, bør du søke lege for å få gjort en spirometri. Uansett er det en stor fordel for lungene at du ikke røyker lenger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar