Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. august 2015. Referansenummer: 8159

Trykkende smerter i brystet

Hei. Vi har en arvelig hjertefeil på pappa sin side av familien. Det er noe galt med en av hjerteklaffene, men jeg vet ikke om det er på høyre eller venstre side. Pappa er den eneste som har blitt eldre enn 50 år. Jeg har diabetes, og siste kontroll i januar viste litt forhøyet kolesterol. Vanligvis er jeg i ganske god form, men den siste tiden har jeg vært veldig sliten. Jeg blir fort tungpustet og har mye smerter i brystet. (Trykkende smerte) Men det gir seg vanligvis når jeg hviler litt, så jeg har ikke tenkt noe mer på det. Sliter også med kvalme.

Kan jeg ha arvet denne hjertefeilen? Og kan det være symptomer på det jeg kjenner? Hvordan kan jeg evt. finne ut om jeg har arvet feilen? Jeg er bare 27 år gammel, kvinne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver at mange i slekten din dør før de blir 50 år. Jeg antar du mener av hjertesykdom. Dette kan bety at slekten din er arvelig belastet, og at også du har høyere risiko for å utvikle hjertesykdom. 

Du har diabetes og høyt kolesterol. Begge disse tilstandene øker risikoen for hjertesykdom. Videre beskriver du symptomer (tretthet, tungpustet, kvalme og trykkende smerter i brystet som går over ved hvile) som er helt klassiske symptomer på hjertesykdom. 

Basert på denne informasjonen er det betydelig risiko for at du også kan ha hjertesykdom. Dette må avklares så snart som mulig. Jeg oppfordrer deg til å oppsøke legen din, eller kanskje aller helst legevakt, og fortelle alt du skriver her. Du trenger en hjerteutredning, og den bør gjøres ganske raskt. 

Lykke til og med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar