Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. august 2015. Referansenummer: 8183

Hjerte/kar

Lav puls, trang åpning ved klaffen.

Hei, jeg målt hvilepuls helt ned i 38, og det er trolig genetisk lav puls. (Min mor hadde veldig lav hvilepuls, men hadde også fått påvist lavt stoffskifte). Da jeg var yngre og kunne trene hardt, kunne det imidlertid ta lang tid (timevis) før pulsen ville roe seg, noe som trolig stammer fra farssiden (min far hadde det slik da han trente i yngre år).

Jeg har nå elendig kondisjon, s��rlig siden jeg har slitt med energinivået de siste årene, og har en ME/CFS-"diagnose" og står på venteliste vedr. "behandling" for dette (selv om jeg ikke synes alle tråder er nøstet opp - dette er tross alt en utelukkelsesdiagnose).
Stoffskifteprøver er tatt ca årlig og jeg har visstnok ikke lavt stoffskifte (Thyroideapoliklinikken avslo utredning der, til tross for at fastlege og sykehuset som har vurdert ME/CFS foreslo det).

Pga helsetilstanden har jeg ikke mulighet til å trene som sådan; trening slår meg ut. Spørsmålene mine relaterer seg til følgende: jeg har fått påvist en såkalt membranbro ved hjerteklaffen der blodet pumpes ut av hjertet. Det er altså litt trangere der enn det ideelt skulle vært. Når jeg i tillegg har så lav puls - ikke som følge av at jeg er topptrent, men av andre årsaker - må vel hjertet pumpe et langt større volum per slag enn det som er normalt "for folk flest"? Og utløpet er altså litt trangere enn "for folk flest". Da kan jeg ikke skjønne annet enn at hjertet har en uforholdsmessig tung jobb. Eller? Kan det også bidra til sliten-følelse?

Vil legge til at jeg har ca dobbelt av maks "anbefalt" nivå av Lp(a) som jo også øker risikoen for hjerte/kar-sykdom. Nivået av Lp(a) er trolig arvet fra farssiden (der det har vært en del dødsfall av hjerte/kar-sykdom helt ned i 40-årene, og en av min fars søstre var pasient på Lipidklinikken).

Kan jeg gjøre noe for å gi hjertet mitt en litt lettere jobb, når jeg ikke kan trene? I motsetning til mange med antatt ME/CFS har jeg en krevende, men interessant, jobb der jeg må forsøke å jobbe så mye jeg klarer (og det er ikke mye) for å overleve økonomisk, så livet består i å eksistere på et vis, og jeg har dermed ikke flust av fritid der jeg kan tilrettelegge for bedre helse; men kanskje dere har noen superenkle råd likevel?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål. Under følger tankene og svarene mine:

Hvilepulsen varierer fra person til person, og også hos samme person gjennom ulike faser av livet. Du har rett i at hvilepulsen avhenger av både arv/genetikk, og kondisjon. 

Det er generelt ikke farlig å ha for lav puls. Kun hvis pulsen blir så lav, at du blir svimmel eller kan besvime, vil lav puls være farlig. 

Du spør om hjertet ditt må pumpe ut langt større volum per slag enn andre. Mengden blod som pumpes ut av hjertet i løpet av et minutt (såkalt cardiac output), er et produkt av hjertefrekvens og slagvolum (mengde som pumpes per slag). Slagvolum avhenger av mengde blod som returnerer til hjertet mellom to slag, motstanden mot utpumpingen (blodtrykket), og hjertets evne til å pumpe (kontraktilitet). Det betyr at hjertefrekvens (i ditt tilfelle lav) påvirker i liten grad hvor mye blod som pumpes ut per hjerteslag. Lav puls vil resultere i at mengden blod som pumpes ut per minutt er noe lavere enn ved høyere puls.

Du sier at det er påvist en membranbro ved aortaklaffen, og spør om dette fører til en uforholdsmessig stor jobb for hjertet ditt. Ikke nødvendigvis. Det avhenger helt av hvor mye membranen snevrer åpningen. Hvis trangheten ikke er for stor, vil ikke hjertet belastes noe særlig, heller ikke om man har lav puls. Hvis det er veldig trangt, vil det innebære en belastning for hjertet, og kan også føre til slitenhet. Hvor trangt området er, hvorvidt det belaster hjertet, og hvor mye blod hjertet ditt pumper ut per slag, kan enkelt og presist måles av en kardiolog ved hjelp av ultralyd (ekkokardiografi). 

Du nevner at du har høye nivåer av Lp(a). Det stemmer at høye nivåer av Lp(a) er en såkalt risikofaktor, som er assosiert med hjertesykom, og vi vet ikke om Lp(a) i seg selv forårsaker hjertesykdom. Det går heller ikke an å senke Lp(a) med behandling eller medisiner. Men hjertesykdom har flere andre risikofaktorer også. Det gjelder derfor å gjøre noe med de man kan, slik at ens totale risiko går ned. Andre risikofaktorer er røyking, diabetes, arv, høyt blodtrykk, overvekt, høyt kolesterol, inaktivitet. Ønsker du bedre hjertehelse, og lavere risiko for å bli syk, må du unngå røykning, unngå overvekt og inaktivitet (for å redusere faren for å utvikle diabetes), holde kolesterolet i sjakk, og være aktiv (i den grad du klarer). 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar