Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. august 2015. Referansenummer: 8244

Hjerte/kar

Måle blodtrykk på begge armer

Heisan! Hvorfor tar man blodtrykket helst på venstre arm? Noe med plassering av hjertet å gjøre? Har målt på begge armer, men resultatene er veldig forskjellige. Resultatet for puls er omtrent det samme. Bruker to forskjellige (elektroniske) måleapparater, resultatene er litt forskjellig.

Stoler selvfølgelig ikke blindt på egne måleapparater, - de er bekvemme å bruke for å følge litt med sånn dann og vann. Må jo si at jeg måler blodtrykket både hos fast og bedriftslegen jevnlig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noen regel at blodtrykket helst skal måles på venstre arm. Mulig det er en praksis som sitter igjen fra gamle dager. 

I følge retningslinjene for måling og oppfølging av blodtrykk, skal det gjøres målinger fra begge armer. Studier har vist at forskjell i blodtrykksverdier på de to armene kan indikere sykdom i blodårene. Større undersøkelser har også vist at slike forskjeller kan være forbundet med høyere risiko for hjerte- og karsykdom. 

Blodtrykket vil alltid variere litt mellom armene. Så hvis apparatene du bruker viser litt avvik, er ikke det nødvendigvis et faretegn. Dessuten kan hjemmeapparater være upresise. Flott at du kontrollerer blodtrykket jevnlig hos leger, der får du de riktige verdiene. Jeg er enig i at hjemmeapparater kan være gode å ha for å følge litt med innimellom. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar