Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. august 2015. Referansenummer: 8253

Hjerte/kar

Kols og atrieflimmer

Har kols nivå 3 og hjerteflimmer. Jeg Ønsker å vite om der er sammenheng mellom min kols og flimmer. Hvordan skal jeg forholde meg til aktivitet når jeg har flimmer? Er i full jobb, alder 65 år, er lærer. Har svie omkring brystbeinet, særlig når jeg har flimmer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at pasienter med kols har høyere forekomst av hjerterytmeforstyrrelser (som feks hjerteflimmer) enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er kolssykdommen som forårsaker flimmeren. 

Kols og flimmer har nemlig mange av de samme risikofaktorene; alder, røyking, kransåresykdom, høyt blodtrykk, svekket hjertefunksjon. 

Videre kan endel av medisinene mot kols stresse opp hjertet, og utløse flimmer. Det samme kan episoder med oksygenmangel (som kan oppstå ved kols-forverringer) gjøre. 

Hvis du får ubehag rundt brystbeinet i forbindelse med enten fysisk aktivitet eller ved flimmer, synes jeg det er god grunn til å utrede hjertet ditt. Dette kan være symptomer på feks kransåresykdom. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din, og diskutere videre utredning hos hjertespesiaslist. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar