Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. august 2015. Referansenummer: 8331

Hjerte/kar

Trening med utposning på pulsåren

Hei, jeg er en mann på 46 år som i slutten av april i år fikk lungeinfarkt og blodpropper i lungene. Det ble også oppdaget at jeg har utposning på hovedpulsåren bak brystkassa på 4,6 cm og 4,9. Går nå på blodfortynnende og betablokker. Har alltid vært glad i å trene og spørsmålet mitt er om jeg kan gjenoppta treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du kan trene, hvor hardt du kan, og hvordan du generelt skal leve, må nok legene dine svare på. Generelt vil jeg se følgende:

En utposning på hovedpulsåren i brystet skal opereres først når den er blitt større enn 5,5 cm. Hos noen kan man vente til den blir større, hos andre må man operere før. Dette avhenger av individuelle vurderinger. 

Grunnen til at man kan være redd for å la en pasient med utposning på hovedpulsåren trene, er risikonen for at åren kan sprekke. Det er en livsfarlig og akutt tilstand. Derfor har det vært vanlig å fraråde tung vektløftning, da slik aktivitet kan føre til plutselig høy trykk i årene og brystkassa.

Kondisjonstrening er generelt betraktet som trygt, forutsatt at pasienten ikke responderer med veldig stigning av blodtrykket. Pasienter med utposning på hovedpulsåren som ønsker å drive kondisjonstrening, bør derfor først testes med en arbeidstest (AEKG med blodtrykksmåling), for å se hvordan han/hun reagerer på belastningen. Testen må gjøres med de blodtrykksmedisinene pasienten evt bruker. Hvis trykket ikke øker over 180 mmHg under maksimal belastning, kan pasienten trygt trene regelmessig.

Pasienter med utposning på hovedpulsåren må også informeres grundig om symptomene på en evt. sprekk av åren: Svært plutselige smerter i bryst, rygg, nakke eller mage må føre til at man raskt får tak i ambulanse for å bli undersøkt på sykehus.

Når det gjelder blodpropp i lungene, er det trygt å trene etter at korrekt behandling er gjennomført.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar