Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. desember 2015. Referansenummer: 9345

Lunge

Fortetninger i lungene.

Hei, jeg har påvist masse lungenoduler, først 3 mm og så 4 mm etter ca 6 mnd CT scanning har tung pust spesielt oppover bakker. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Lungefortetninger kan ha mange og svært forskjellige årsaker. Noen ganger er det slik at røntgenbildet og CT-bildet er så typisk at man ganske enkelt kan stille en sannsynlig diagnose. Imidlertid vil det oftest være slik at det må gjøres vevsundersøkelser fra lungen for å finne en sikker årsak. Noen ganger vil man også foreta en CT-undersøkelse også av andre organer for å se om det kan finnes en sammenheng med annen sykdom. Det sikreste her er nok å spørre videre hos legen din, eventuelt sykehuspoliklinikken som følger deg opp.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar