Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. desember 2015. Referansenummer: 9344

Hjerte/kar

Nitroglycerin ved svak angina

SKAL NITRGLYSERIN OGSÅ BRUKES VED SVAKE ANGINASMERTER Hei, jeg er en dame på 56 år som har variantangina (spasmeangina) og får flere ganger i uken svakt trykk midt brystet og verk i kjeven. Tre-fire ganger i måneden får jeg et mye sterkere press midt i brystet (symptomer som hjerteinfarkt) og jeg må legge nitroglyserintablett under tungen til anfallet gir seg. Det er kraftige anfall som varer gjerne et kvarter. Forrige gang måtte jeg ta 2 tabletter før anfallet gav seg. Ellers går jeg fast på kalsumblokkere og langtidsvirkende nitro hver dag. Mitt spørsmål er om jeg også skal ta hurigvirkede nitro når jeg har svakere smerter, til nå har jeg kun tatt det ved sterke smerter, for de små anfallene har gått over av seg selv etter ca. 10 -15 min. Jeg er litt redd for å ta for mye nitro og eg blir jo litt svimmel av de. Mine anfall kommer ikke regelmessig, men helt plutselig og tilfeldig om kvelden eller om morningen. Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Spasmeangina er en tilstand hvor pasienten opplever brystsmerter akkurat som om hun skulle hatt trange årer på hjertet (kransåresykdom). Hos en pasient med angina (uansett type) bør situasjonen avklares med en undersøkelse av kransårene (angiografi). Jeg antar at dette er gjort hos deg, og at syke årer er utelukket. Behandling av spasmeangina er kalsiumblokkere, langtidnitrat og nitroglycerin spray eller tablett. Du får disse. Det er stort sett ikke farlig å ta litt for mye nitro. Du kan bli svimmel og få hodepine. Men problemet med å bruke for mye nitro er at medisinen mister effekt. Sånn sett kan det være uheldig å behandle også de svakeste plagene med nitro. Men jeg vet jo ikke hvilke doser du tar. Kan hende du tar ganske lave doser, og sånn sett har mer å gå på. Samtidig har du jo plager, og det er ikke behagelig å gå rundt med dem. En ide kan være å øke "grunnsmøringen". Dvs øke dosene på kalsiumblokkere og langtidsnitrat. Men dette er noe du kun må gjøre i samråd med legen din. Ta kontakt med fastlegen for å diskutere alternativene. Mvh Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar