Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. desember 2015. Referansenummer: 9532

Lunge

Calima og lungeplager

Hei.
Har moderat kols. Har reist til Gran Canaria i mange år. Nå er jeg blitt skeptisk til calimaen. Den blir aldri nevnt, bare at det er så bra klima der nede.
Hvis jeg bruker en maske for pollen og støv, er jeg da trygg? Kjøpte på apotek sist, men da var calimaen over.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier
Hei! Takk for henvendelsen! Klimaet på Gran Canaria er veldig bra for de med en lungesykdom, men når calimaen kommer, er det mye sandstøv i lufta. Fenomenet betegner en værsituasjon der tørr og varm luft fra øst blåser vestover og ut i Atlanterhavet og når blant annet Kanariøyene. Calimaen kan vare fra noen timer og opp til en uke og oppstår med jevne mellomrom når værforholdene er riktige. Sandstøvet gir økt fare for infeksjoner og barn og voksne med en lungesykdom er spesielt utsatt. Om det er kraftig calima anbefales det å unngår fysisk aktivitet utendørs, holde seg inne med dører og vinduer stengte, og drikke mye vann. En støvmaske kan være til stor hjelp. Den vil sannsynligvis hindre partikler fra sandstøv i å komme ned i luftveien via munn og nese, men du bør være oppmerksom på at det kan oppstå noe lekkasje rundt masken. Det er derfor viktig å klemme den godt inntil ansiktet ved munnen og nesen. Ettersom calimaen plutselig oppstå, er det lurt å ha en slik maske i beredskap og heller begrense antall timer ute på forurensede dager. Vennlig hilsen Grethe Amdal

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar