Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. desember 2015. Referansenummer: 9338

Hjerte/kar, Kosthold

Videresendt til Morten Schei

Er 68 år og har fått påvist atrieflimmer. Dette har jeg kjent med ujevne mellomrom, men fikk påvist det ved EKG-døgnmåling for kort tid siden. Ultralyd ble også tatt ved kardiolog. Fikk utskrevet Xarelto 20 mg for daglig bruk for å redusere risikoen for blodpropp og har brukt dette noen få dager.

Fikk nettopp medlemsbladet "Det Nytter" og der leser jeg om kosthold som man skal være forsiktig med ved bruk av blodfortynnende medisiner. Har også i tillegg lest på nettet vedr. bruk av slike medisiner. Der leser jeg at "...vil personer som har atrieflimmer som er yngre enn 75 år ikke få godkjent søknaden på blodfortynner (inkludert Marevan) med mindre han/hun har diabetes, høyt blodtrykk, hjertesvikt, hatt tidligere blodpropp, slag eller drypp eller har hjerte med nedsatt pumpekraft (måles med ultralyd)."

Blodtrykket mitt var fint ved siste måling (trimmer jevnlig), så med mindre jeg har nedsatt pumpekraft (skal spørre legen neste gang), skulle jeg vel strengt tatt ikke fått denne medisinen. Eller? Tenker at jeg heller kunne økt forbruket mitt av den kosten som gir en blodfortynnende effekt? Jeg er også litt benskjør og mener at det er viktig for meg å spise mye av disse matvarene da jeg har valgt å slutte med medisinen jeg tok for dette. Tar imidlertid fremdeles Calcigran Forte daglig. Imøteser gjerne svar med synspunkter på dette.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. desember 2015
LHL

Et svar vil bli publisert her på "Spør eksperten" innen 1-5 virkedager. For å ivareta din anonymitet har vi ikke registrert din e-post. Vi har derfor ingen ingen mulighet til å svare deg direkte. Derfor må du ta godt vare på referansenummeret under.

Når du skal sjekke om du har fått svar må du skrive dette inn i søkefeltet "Søk i våre svar" på forsiden.

Medlemskap

Vi håper du liker denne tjenesten. Ønsker du å bidra til at vi kan fortsette vårt arbeid med rådgivning, foreyggende arbeid, rehabilitering, behandling og mye mer: støtt oss eller bli medlem.

Behandling

Se også vår Guide for raskere behandling på LHL-sykehuset Gardermoen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar