Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. februar 2015. Referansenummer: 6685

Hjerte/kar

Infeksjon i hjert

Hei Wasim. Jeg har hjerterhythmeforstyrrelser (ekstrasystoler ca. 5-6 per minutt, kontinuerlig) som også ble påvist med EKG forrige uke. Plages med sterk trykk på brystet, og pustevansker. Ingen smerter så langt. Men blir svimmel også av og til. Har en svær bakteriell infeksjon under en død tann, som ble oppdaget tilfeldigvis via Røntgenbilde for 4 uker siden (behandlingen skal starte neste uke). Har ikke sett det i sammenheng, men har nå lest at en sånn bakteriell infeksjon også kan utløse hjertebetennelse. For en ukes tid ble det tatt blodprøver (for å utelukke at arytmie ikke kommer fra stoffskiftesykdommer etc.). Fikk i dag resultatene - alle verdier som ble testet, er ok. Har 2 spørsmål rundt dette: Leukocytter ble målt med 6.500 /µL - dvs. normalt. Men bør ikke leukocytter-verdien være forhøyet uansett pga. den bakterielle infeksjonen ved tannen? Hvorfor er den ikke det? Kreatinkenase (CK) ble målt med 151 U/L. Som referanseområde er det angitt for kvinner 35-210. I Tyskland (der jeg opprinnelig kommer fra) er maks. normalverdi 145. Hvorfor er det så stor forskjell? Etter tyske retningslinjer ville verdien min være forhøyet, etter norske er den normal. CK-MB som part av CK ble ikke testet. Ikke heller CRP, Troponin T og I, LDH og GOT. Jeg ble henvist til Kardiolog for Langtids-EKG, men jeg er redd at dette tar for lang tid og at man evt. overser en myokarditt. Fastlegen vet ikke om bakgrunnen med den bakterielle tanninfeksjonen (hun spurte ikke om noe sånt og jeg leste om det først senere). Hva anbefaler du jeg skal gjøre? Heller gå igjen til fastlegen og fortelle om dette? Men hun kan jo ikke utrede mer, bortsett fra nye blodprøver, som igjen tar tid... Eller skal jeg vente til jeg får innkalling til Langtids-EKG (som kan ta uker, siden kardiologen ikke vet om infeksjonsproblemet heller)? Eller bør dette utredes snarest - dvs. kan det være noe farlig som bør utelukkes snarest? Jeg er redd at fare for myokarditt ikke ble tatt i betraktning - ikke minst siden legen mente, jeg kan godt være i aktivitet/gjøre sport osv.... Mannen min ville nesten ringe ambulanse i helga, da jeg igjen ble svimmel, var bleik og nesten bevistløs. Kanskje neste gang bør vi gjøre det - eller er dette unødvendig? På forhånd tusen takk for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert spørsmål. Jeg skal forsøke å svare stykkevis. 

1) 5-6 ekstrasystoler per minutt er endel. Og hvis det er sånn hele døgnet, kommer det opp i 8000-9000 i døgnet. Når har så mange ekstraslag, og er plaget, kan det være aktuelt med medisiner. Dersom disse ikke bedrer plagene, eller du får bivirkninger, kan det være aktuelt med ablasjonsbehandling. Du må i så fall henvises til slik behandling på et sykehus. 

2) trykk i brystet og pustevansker er viktige symptomer (uansett årsak), og må avklares. EKG, blodprøver (blant annet troponin), pusteprøver (lungefunksjon) og røntgen av lungene er aktuelt. 

3) Det stemmer at infeksjon i kroppen ofte gir økning av leukocytter og CRP, men en tanninfeksjon er ofte ikke nok til å gi en slik økning. 

4) Bakteriell tanninfeksjon kan utløse infeksjon i hjertet (endokarditt), men er svært sjeldent. Symptomer er langvarig feber, og det vil ofte være høye infekjonsverdier. Tunpust kan også være et symptom. Endel pasienter får også hjerneslag som en komplikasjon til endokarditt. Endokarditt rammer oftest hjerteklaffene, slik at disse skades. Da kan legen iblant høre en bilyd over hjertet. Endelig diagnose stilles hvis pasienten har typiske symptomer, det er funn av bakterier i blodet, og at ultralyd av hjertet viser tegn til feil på klaffene (påleiringer, lekkasje eller forsnevring).

5) Myokarditt er noe litt annet enn endokarditt. Ved endokarditt sitter infeksjonen på klaffene, og kanskje på innsiden av hjertekamrene, men ved myokarditt sitter infeksjonen i selve hjertemusklene. Myokarditter skyldes som regel virus, ikke bakterier. Symptomene ved myokarditt likner de på hjerteinfarkt: brystsmerter og tungpust, og også feber. EKG kan også se ut som ved hjerteinfarkt og blodprøver (troponin) vil være økte.

6) Forkjeller i referanseområder for blodprøver varierer ikke bare fra land til land, men også i samme land (fra laboratorium til laboratorium). Referanseområder er egentlig kunstige grenser, og basert på statistikk. Et område på 35-210 betyr bare at i en frisk befolkning vil 95% av menneskene ha verdier som ligger mellom 35 og 210. Men det betyr også at 5% av den friske befolkningen vil ha verdier uner 35, eller over 210, uten å være syke. Prøvesvar må derfor alltid sees i en sammenheng med resten av tilstanden. 

Jeg skjønner din bekymring for at du kanskje kan ha alvorlig sykdom, men at denne ikke er innsett av legen din. Jeg tror ikke du får fred før du får litt sikrere svar, som kan avklare om det er noen alvorlig tilstand eller ikke. Hvis du får målt troponin er mye gjort i denne sammenhengen. Dette kan du få gjort raskt ved å oppsøke en legevakt. I de store byene har legevaktene mulighet til å ta slike prøver selv, mens det på mindre steder må gjøres på sykehus. Få også tatt et ekg. Hvis troponin ikke er forhøyet, og ekg er normalt, samt at du ikke har feber, kan i hvert fall myokarditt utelukkes med veldig høy sannsynlighet. Normalt ekg og troponin utelukker med stor grad også hjerteinfarkt. Hvis CRP også er normal, og du ikke har feber eller bilyd på hjertet, kan også endokarditt utelukkes med stor grad av sikkerhet. Alle disse undersøkelsene kan enkelt gjøres på en legevakt. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar