Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2015. Referansenummer: 6692

Lunge

Kan barneastmaen komme tilbake?

Hei! Jeg jeg er ei dame på 30 som føler meg en del tungpusten for tida, og blir fort sliten. Jeg hadde astma som barn, men vokste det av meg i 10-11 års alder. Min samboer har astma og han har en "vitalograph". Jeg har nå prøvd denne over en periode, og blåser opp til 350, enkelte ganger 320- 330. Dette er markert med rødt og det antar jeg jo ikke er bra, når min samboer blåser godt over det som er markert med grønt og har astma. Kan det være jeg har fått astmaen tilbake? Jeg trener også en god del, er i ganske bra form i kroppen, men har vanskelig med å holde følge til tider selv om kroppen er frisk. Jeg føler jeg må "gispe" etter luft på slutten av en saltime. Jeg føler liksom at jeg ikke få inhalert ordentlig ned. Burde jeg ta en tur til legen å få sjekka dette ut, eller overreagerer jeg? Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Barneastma kan man vokse av seg, men noen får den likevel tilbake senere i livet. Tung pust og slitenhetsfølelse er uspesifikke symptomer. Hvis det piper i brystet og/eller du begynner å hoste under anstrengelser, er det mer typiske symptomer. PEF-målinger gir ikke alltid et godt bilde. Da bør du først vite hva som er din normalverdi. Den ligger lavere for kvinner enn for menn og er også relatert til alder og høyde.

Jeg synes ikke at du overreagerer. Det er god grunn til å få dette undersøkt hos lege. Det du beskriver kan godt passe med astma, men en sikker diagnose får du først når legen har lyttet på deg og utført en spirometri. En normal lungefunksjonstest utelukker ikke astma fordi den da må tas mens du har symptomer eller eventuelt har nedsatt lungefunksjon over tid. Imidlertid kan du teste ut om PEF faller når du anstrenger deg og ta med resultatet til legen. Det kan være en god hjelp for å få en sikker diagnose.

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar