Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. februar 2015. Referansenummer: 6770

Hjerte/kar

Tungpust etter hjerteinfarkt

Kjære LHL! Min samboer på 66 år fikk hjerteinfarkt for 1,5 måned siden og gjennomgikk PCI behandling med 2 stenter. Alt vel så langt. Imidlertid har han fått en helt annen pust etter at han kom hjem fra sykehuset. Han må plutselig trekke inn godt med luft når han sitter stille og er også kortpustet når han gjør ting. Han synes han er sliten i brystet noen ganger. Når han går på tredemøller vår det greit. Han tar de "vanlige" medisinene etter hjertefarkt. Han har forøvrig begynt å jobbe igjen, dog ikke full tid. Fastlege har lyttet på bryst og lunger og sa det ikke var noe og ba han komme igjen om 1 måned. Jeg er bekymret for tilstanden og lurer på hva det kan være. Det kan vel ikke være normalt å ha det slik? Burde vi gå til en hjertespesialist? Takknemlig for svar. Hilsen bekymret samboer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av komplikasjonene ved hjerteinfarkt er at en del av hjertemuskelen dør/svekkes, slik at hjertet får nedsatt pumpekraft. Dette kalles for hjertesvikt. Blant symptomene på hjertesvikt er pustevansker og tretthet. Hvis en pasient har hjertesvikt, kan symptomene bedres ved medisinsk behandling. Jeg synes samboeren din skal vurderes av en hjertespesialist, for å sjekke om han har en slik tilstand.

En annen grunn til tungpust/kortpust etter et infarkt kan være at en annen kransåre på hjertet fortsatt er trang eller tett. Dette er også noe en hjertespesialist kan vurdere. Be fastlegen om en henvisning.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar