Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2015. Referansenummer: 6687

Lunge

Lungefortetninger på CT- hva er det?

Jeg har fått påvist noen klumper på 3-5 mm i lungene etter CT. Er nå henvist til videre undersøkelse og venter innkalling. Jeg klamrer meg til håpet om at mine refluks problemer, har våknet noen ganger med oppkast festet i lungene og hatt store problemer med å få puste, er årsaken. At rester av oppkast har kapslet seg inn og gitt betennelse, og derfor forhøyede lymfosytter og sliming/hoste. Er dette en vanlig årsak?
I tilfelle kreft, er 3-5 mm å betrakte som tidlig fase. Jeg har ikke opplevd blod i slimet. Mvh Bekymret mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Fortetninger i lungene er ikke uvanlige funn ved CT-undersøkelser. Både godartede og ondartede klumper finnes. Det er dessverre ikke mulig å si hva disse kan representere uten at det foretas ytterligere undersøkelser som du nå sannsynligvis blir innkalt til. Andre ganger foreligger det røntgenbilder fra tidligere som man kan sammenlikne med og som kan gi raskere mulighet for å finne årsaken. Jeg tror dessverre bare en videre utredning på sykehus kan gi deg et endelig svar. Men det finnes altså mange muligheter i mange retninger!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar