Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. februar 2015. Referansenummer: 6683

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og hjertesvikt

Hva er egentlig sammenhengen mellom hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Hjertesvikt betyr rett og slett at hjertet har nedsatt funksjon. Funksjonen til hjertet er å pumpe blod til lungene og kroppen. Ved hjertesvikt har hjertet nedsatt pumpefunksjon. Hjertemuskelen er svekket, og hjertet pumper ut mindre blod per slag, enn et friskt hjertet. 

Det er mange årsaker til hjertesvikt: ubehandlet høyt blodtrykk, klaffefeil (lekkasjer eller trange klaffer), hjerterytmefortyrrelser, og kransåresykdom. Kransåresykdom betyr at man får avleiringer på innsiden av blodårene på hjertet. Dette kan føre til at en åre blir helt tett, noe som fører til hjerteinfarkt. Hvis et hjerteinfarkt ikke behandles raskt (dvs den tette åren åpnes), vil den delen av hjertet som ble forsynt av den tette åren dø. Den delen vil miste sin pumpeevne, og hjertet får litt nedsatt funksjon. Ved gjentatte infarkter, vil stadig flere områder av hjertet svekkes, og det kan utvikle seg hjertesvikt. 

Hjertesvikt kan i noen tilfeller reverseres (hvis man behandler underliggende årsak), mens den andre ganger er permanent. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar