Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. januar 2015. Referansenummer: 6553

Hjerte/kar

Å leve med hjerte- eller lungesykdom

Åssen blir livet til offeret etter hjerte- og lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette var et veldig generelt spørsmål. Det finnes mange ulike typer og grader av hjerte- og lungesykdommer. Hvordan det er for deg å leve med slik sykdom avhenger av mange faktorer. Hva slags type sykdom du har, hvor fremskreden eller alvorlig den er, hvor gammel du er, hvilke andre sykdommer du har samtidig. Livssituasjonen din med familier og venner spiller også inn. Dessuten er vi alle ulike, og reagerer ulikt når vi møtes med utfordringer og vanskeligheter i livet. Noen mestrer det godt, mens andre takler det mindre godt. 

Når det er sagt, er det viktig å legge til at i Norge har vi god behandling på mange av sykdommene som rammer lungene og hjertet. Vi har gode støtteordninger, og sterke pasientforeninger. Det betyr at mange av pasientene kan ha aktive, rike, lykkelige og meningsfylte liv til tross for sykdom. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar