Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. januar 2015. Referansenummer: 6238

Hjerte/kar

Angina tross normale kransårer

Hadde et lite hjerteinfarkt for snart et år siden. Ble utskrevet med diagnosen Spasmeangina, men det virker som om legene går bort fra dette, da medisinen jeg får ikke virker. Har fortsatt brystsmerter, mer eller mindre daglig. Har lest om noe som heter Kardiologisk Syndrom X på en dansk side. Leste også denne artikkelen. http://www.kardio-x.dk/sites/default/files/Overs%C3%A6ttelse%20af%20amerikansk%20artikel.pdf Dette er som å lese om meg selv. Jeg begynner å bli utålmodig etter å finne svar og få hjelp for mine smerter. Har ikke snakket med legen min om Syndrom X ennå, og finner ikke noe om dette på norske sider. Vet du om dette er en "godkjent" diagnose i Norge, eller om man blir stemplet som hypokonder om man tror man har denne sykdommen. Ser det blir diskutert om det er en funksjonell sykdom eller ikke. Vet du om noen som kan mye om denne sykdommen i Norge og om det går an å bli henvist dit? Jeg er ikke engstelig og har aldri hatt store pusteproblemer når jeg får vondt - likevel hadde det vært fint å fått hjelp slik at jeg slipper disse smertene. Er fortsatt delvis sykemeldt. Har en lege som tar meg på alvor, og har blitt utredet i fht muskelsmerter, spiserørsbrokk og -spasmer. Har også prøvd Sarotex mot nervesmerter, men ikke noe av dette har hjulpet. Jeg er kvinne, 46 år, 170 høy og 70 kg. Har alltid trent, men etter infarktet trener jeg mye. Aldri røkt. Ellers frisk – var mye plaget med migrene etter siste fødsel for 15 år siden, men etter jeg fikk infarktet er migrenen borte. Legen tror Norvascen hjelper mot dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke hørt uttrykket "Kardiologisk syndrom X" før, men ut i fra beskrivelsen i lenken din handler det rett og slett om at pasienter får anginaliknende smerter i brystet til tross for at angiografi viser normale kransårer på hjertet. Det foreslås at forklaringen kan være forsnevring i de minste årene i hjertet (de som ikke er synlig på angiografi), såkalt mikrovaskulær sykdom. At kvinner har høyere forekomst av mikrovaskulær sykdom, og at dette gir smerter, er et kjent fenomen. Jeg synes at å kalle det "Syndrom X" kun er å gi en allerede kjent tilstand et nytt navn. 

Hva man kaller det, er ikke så viktig. Det viktigste er at pasienten har plager og trenger hjelp. Ekspertene mener at behandlingen i stor grad bør være som ved vanlig kransåresykdom, og bestå av livsstilsendringer og medisinsk behandling. Dette innebærer røykelsutt, økt fysisk aktivitet og et sunt kosthold. På medisinsiden anbefales gjerne kolesterolsenkende medisin, blodfortynnende, og andre hjertemedisiner (betablokkere, kalsiumantagonister, ACE-hemmere, langtidsvirkende nitrater). Mikrovaskulær sykdom (i engelsk litteratur kalt "microvascular coronary dysfunction") er etterhvert et godt kjent fenomen som de fleste kardiologer kjenner til. Jeg vil råde deg å snakke med en kardiolog for videre behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar