Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. januar 2015. Referansenummer: 6441

Hjerte/kar

Fibrioflutter

Hva er fibrioflutter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atriflutter og atrieflimmer (flimmer heter fibrillation på engelsk) er to ulike hjerterytmeforstyrrelser. Grovt sagt kan man si at flutter skyldes en feil i den elektriske kretsen i høyre forkammer, mens flimmer skyldes forstyrrelser i venstre forkammer. Begge fører til at hjertet banker for fort. Mekanismene bak disse to rytmefeilene er forskjellige. Ved flutter er hjerterytmen regelmessig, mens den ved flimmer er uregelmessig. Flutteren er regelmessig fordi den skyldes at det oppstår en elektrisk krets i høyre forkammer som fyrer med en jevn hastighet på rundt  300 i minuttet. Det er vanlig at hvert andre slag ledes ned til hovedkamrene, slik at pulsen blir på 150 i minuttet. Da kaller vi det en atrieflutter med 2:1 overledning. Ved flimmer er det ikke en slik elektrisk krets i forkamrene som er feilen. Det er da ingen regelmessig aktivitet i forkamrene, det er elektrisk kaos, og de står bare og flagrer. Noen av signalene ledes ned til hovedkamrene, og pasienten får en uregelmessig puls. 

Så over til fibrilloflimmer: Ved denne tilstanden har høyre forkammer en ufullstendig flutterkrets i høyre forkammer. Det fører til at pasienten ikke fullstendig får den regelmessige hastigheten på 300 i forkamrene. Det blir delvis en flutter- og delvis en flimmersituasjon. Fibrilloflutter er således en mellomting mellom flutter og flimmer.

For pasienten vil fibrilloflutter for alle praktiske formål føles som en flimmer. Ved ablasjonsbehandling vil det være viktig å skille.

Mvh

Wasim 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar