Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. januar 2015. Referansenummer: 6506

Hjerte/kar

Forandring på EKG

Hei! Jeg har ved flere anledninger lagt merke til at jeg har flate T-bølger i EKG, og av og til har de vært inverterte. Sist gang jeg merket dette var etter et anfall av SVT. Jeg var på sykehus og påkoblet ekg. Da jeg bevegde meg slik at pulsen ble over 100 forsvant T-bølgene. Og da pulsen sank til hvilepuls var T-bølgene tilbake og normale. Dette skjedde hver gang jeg bevegde meg slik at pulsen ble over 100, og jeg passet dessuten på at det ikke var støy i ledningene som gjorde det. Jeg har observert dette før når jeg har hatt på meg EKG på sykehus. Jeg nevnte dette til en turnuslege som var der, men han sa ingenting. Er dette noe å bry seg om? Hva kan dette skyldes? Jeg kan ellers nevne at hjertet mitt er strukturelt friskt (i følge ultralyd). Mvh kvinne 28 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forandringer på EKG må alltid sees i sammenheng med den kliniske situasjonen. Om pasienten har noen symptomer etc. Spesielt når det gjelder T-bølger kan det forekomme endel uspesifikke forandring på EKG som ikke betyr noe. T-bølgene er tegn på repolarisering av ventriklene, og når pulsen går opp, påvirker det repolariseringen, og dermed morfologien til T-bølgene. Det trenger ikke å være tegn på sykdom. Det kan være lurt å sjekke at elektrolyttene er i orden (spesielt kalium), men det er ikke sikkert at disse har noe med saken å gjøre heller. (jeg har brukt litt teknisk språk i svaret fordi jeg antar at du også er helsepersonell). 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar