Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. januar 2015. Referansenummer: 6583

Hjerte/kar

Opphold i høyden ved høyt blodtrykk

Har høyt blodtrykk og tar medisin for det. Jeg lurer på om jeg kan oppholde meg i 1-2 uker i høyder over 2000 moh? Vil høyden påvirke blodtrykket, og hvis ja, hva må jeg gjøre i tillegg til medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med høyt blodtrykk (selv om det er behandlet og kontrollert), kan merke en økning av blodtrykket når du oppholder seg i høyden. Dette kan skyldes at det er mer stresshormoner i kroppen (feks adrenalin) pga litt mindre oksygen i blodet. Denne økningen i blodtrykket er som regel ufarlig. Får du derimot symptomer som svimmelhet, press i hodet, brystsmerter eller pustevansker, må du oppsøke lege. 

Det er ikke nødvendig å justere medisindosene dine. Tar du høyere doser enn du skal, kan du ende med for lavt blodtrykk. Hvis du skal oppholde deg i høyden, bør du passe på følgende:

- sørg for at blodtrykket ditt er godt behandlet

- hold deg til dine medisiner og doser

- oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar