Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. januar 2015. Referansenummer: 6624

Rettigheter

Pasientskade

Hei! Jeg er en dame på 30 som fødte mitt første barn for 2 og et halvt år siden. Jeg fikk store indre skader under fødselen og har blitt sendt rundt i systemet siden. Har blitt operert flere ganger for å prøve å fikse det, men har aldri blitt helt bra, og jeg lever med problemene hver dag, og noen av skadene er umulig å fikse(under forskning). Jeg føler jeg har blitt en kasteball fra sykehus til sykehus og ingen har helt valgt å ta styringen og ansvar, kontakter jeg har hatt på de forskjellige sykehus har sluttet og jeg har på nytt måttet ta styringa selv å føre saken min videre. Siste spesialisten jeg har nå har jeg trua på, så krysser fingrene. Det jeg lurer på- hvem har ansvar for at en fødsel går "riktig for seg"? Jeg var for smal i bekken til å føde vaginalt, men fødte, og det resulterte jo ikke bra. Skal bekken f.eks bli målt hos jordmor/sykehus?.. Eller er ikke det standard rutine rundt det? Jeg sitter igjen med følelsen av at at de har gamblet med meg, og tatt sjansen fordi "det var jo så lite barn!" Jeg ønsker å søke erstatting, men hvordan går jeg frem? Må man bevise "svikt i rutiner"..? Hva må egentlig bevises? Og "hvem" skal jeg "legge skylden på"? Jordmor/lege/19 uker ultralyd? Hvordan går jeg fram? Jeg har starta med å få kopi av hele journalen min fra sykehuset. Trenger råd. Vennlig hilsen sliten dame 30.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. januar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg kan ikke besvare de medsinsk faglige spørsmålene du stiller.

Det er de som yter deg helsehjelp gjennom svangerskapet og i forbindelse med fødselen som har ansvaret for helsehjelpen følger god medisinsk praksis. Mitt råd er at du får vurdert saken hos Norsk pasientskadeerstatning. Se http://npe.no/

De vil foreta en grundig gjennomgang av det som skjedde. Om de kommer til at skaden skyldes en svikt ved helsehjelpen og uten svikten kunne vært unngått, kan du ha rett til pasientskadeerstatning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar