Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. januar 2015. Referansenummer: 6379

Hjerte/kar

Hjertesykdom og turnusarbeid

Hei! I desember 13, var jeg til en elektiv koronar angiografi. Jeg fikk et prosedyre relatert hjerteinfarkt, og det viste seg at alle tre kransarteriene var tette, fra 75% og oppover. Det ble satt inn 5 stent, men en liten åre fra LAD, som er 90% tett går det ikke an å gjøre noe med, samt CX, som er anatomisk "bølgete" og er 75% tett, heller ikke her er det mulig å gjøre noe. Pga dette har jeg fått angina pectoris, som har plaget meg veldig. Så mye at jeg uten nitropreparater har i perioder hatt problemer med å gå 10 meter. Jeg bruker nå 60mg Imdur for dette. Og det hjelper veldig mye, jeg er så og si symptomfri. Jeg jobber som sykepleier i 100%. Dette er en ny jobb som jeg startet med i des 14. Denne jobben er ikke fysisk tung, men med mye stress og uforutsigbarhet, og turnusarbeid med mye senvakter og deretter dagvakt. Det medfører at jeg ikke får mye søvn mellom kveld-dagvakt.(ca 5 timer). Jeg er helt utslitt og må bruke fridagene mine til hvile for å hente meg inn igjen. I det siste har jeg kjent at jeg er så usigelig "sliten" i kroppen og i hodet. Er dette pga hjertet? Eller skal jeg bare overse disse symptomene, og legge det på kontoen at dette vil gå over etter hvert? Jeg er 50 år, medisiner jeg bruker er Albyl-E 75mg, Emconcor 5mg, Losartan 50mg, Inegy 10mg/40mg, Somac 40mg, Imdur 60mg

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 15. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Det er en vanskelig problemstilling du tar opp. At du føler deg sliten etter oppstart i ny jobb behøver ikke nødvendigvis være tegn på at din hjertesituasjon er forverret. Det kan hende dette vil bli bedre over litt tid. På den annen side kan det være at stressende og uforutsigbart arbeid over tid ikke er gunstig i forhold til din hjertesituasjon, særlig hvis du stadig sliter med "å hente deg inn igjen" etter jobb. Jeg vil anbefale deg å ta dette snarlig opp med fastlegen din for på den ene siden å vurdere at du hjertemessig ikke er verre. Og for å få en oppfølging i forhold til jobbmessige utfordringer, slik at man evt kan gjøre tiltak som letter situasjonen for deg om det blir nødvendig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar