Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. januar 2015. Referansenummer: 6416

Hjerte/kar

Ulike symptomer og smerter etter hjertemedisiner

Hei! Er mann på 65 år som ble hasteoperert for open hjerte by pass på Feiring i slutten av juni 2012 (siste før ferie). Dette må vel sies å være vellykket, men medisineringen etterpå har forvoldt meg en del problemer. Diverse medisiner for blodtrykk og 40 mg Lipitor som raskt ble byttet med Avortastatin, det første halve år etter operasjonen kjente jeg lite til smerter og bivirkninger utover det normale etter en såpass stor operasjon. Fulgte også et stramt treningsopplegg på sykehus og videre hos fysioterapeaut, går ( gikk ) på ski, spilte golf og så lyst på fremtiden helsemessig sett. Røyker ikke, et glass rødvin i ny og ne.

Etter hvert begynte jeg å få en del "rare " vondter som, ribbeinsmerter, venstre brystmuskel, over og underarmer, lår og legger, kunne trene med dette, men fikk ikke progresjon i trening og fysioterapeut likte ikke dette. Etterhvert ble søvnen urolig og dårlig, irritert tarm med mye luft og svie øverst i magen, ansiktsmerter ( som ble kalt trigerminusnevralgi) , hevelser og smerter rundt øynene, lyskesmerter, ødemer i beina, trett og sliten (fatigue), svimmel, tåkesyn, økt vannlating ja i det hele tatt en generell følelse av sykdom og ubehag.

Disse forskjellige tilstandene er forsøkt behandlet hos forskjellige spesialister med sine medisinforslag. På en ferietur med bil i Europa ble jeg i slutten av november veldig syk i Spania, fikk muskelsmerter og svie i huden som dobbel influensa, dette slo meg helt ut.

Etter avtale med lege stoppet jeg medisinering med statin da denne ble mistenkt. Etter hvert forsvant mange av vondtene, men muskelsmertene sitter godt igjen og forvolder meg nattesøvn og vanlig adspredelse. Ck er ca 200 og måles hver mnd av fastlege, hva kan jeg gjøre for å bedre situasjonen? Og hva med fremtidig medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver kan skyldes mye ulikt, men det kan også være bivirkninger fra medisiner. Siden jeg ikke kjenner din tilstand i detalj, kan jeg ikke med sikkerhet si hva som er årsaken i ditt tilfelle.

Når det gjelder medisinsk behandling, er et alltid en avveining mellom å høste fordelene av medisinering, opp mot å tolerere bivirkninger. At et medikament gir bivirkninger, betyr ikke at det ikke virker. For hjertepasienter er visse medisiner viktig, da de reduserer risikoen for videre utvikling av sykdommen. Statiner er en slik medisin. Det finnes ulike typer statiner, og selv om man ikke tåler den ene typen, kan det godt hende man tåler en annen. Noen pasienter reagerer dessverre på alle typer statiner. Men det er verdt et forsøk å prøve litt ulike typer. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

(Vi beklager sent svar, det skyldes en teknisk feil)

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar