Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. januar 2015. Referansenummer: 6424

Hjerte/kar

Rytmeforstyrrelse

Hei, Jeg er en kvinne på 35 år. Har hatt perioder med VT så lenge jeg kan huske (fra jeg var barn). Spesielt plaget med langvarig og oftere VT i svangerskap, men også en del kortere anfall ellers. Anfallene kommer tilsynelatende "uprovosert", jeg har bl.a. våknet av at hjertet "raser av gårde".

Har hatt noen episoder der VT har gått over til atrieflimmer. Første gang ble jeg elkonvertert (var da gravid), andre gang gikk det spontant over etter ca 1/2 døgn (var da høygravid). Tredje gang etter svangerskap, gikk det spontant over etter ca 4 timer. Disse anfallene ble det tatt EKG av.

Får ofte VT i perioder, opptil 2 ggr daglig, varer fra 30 sek til 3-4 timer. Men kan også gå i lengre tid uten anfall. Lange anfall gir ubehag, kjevesmerter, men ellers ikke noe tungpust eller svimmelhet. Har også redsel for at det skal "gå over i" atrieflimmer.

Jeg er henvist til utredning i vår, og vil da gå med registrering i et døgn. Dette har jeg gjort to ganger før uten at noe ble funnet, da det kan være lengre perioder uten anfall. Er det noe spesielt jeg bør tenke på i forbindelse med utredning? Vil det kunne være aktuelt med f.eks. ablasjon? Hva er evt. risikoen ved det? Vil det uten behandling sannsynligvis bli verre/oftere anfall?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det første jeg lurer på er om du virkelig mener VT. VT står for ventrikkeltachykardi, er en alvorlig tilstand, og regnes som en medisinsk nødsituasjon. 

Ut i fra beskrivelsen din, er jeg ganske sikker på at du egentlig mener PSVT. PSVT står for paroxysmal supraventrikulær tachykardi, og er noe helt annet enn VT. 

Du bør utredes videre med flere langtidssregistreringer til rytmen endelig fanges opp. Når man har fanget opp rytmen kan man analysere den og finne ut nøyaktig hva det er du har. 

Ablasjon kan være aktuelt. Alle medisinske prosedyrer har jo potensielt risiko for å gi komplikasjoner, men ablasjon av PSVT regnes som ganske trygt. 

Så plaget som du er nå, synes jeg du bør henvises til kardiolog.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

(Vi beklager sent svar, det skyldes en teknisk feil)

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar